Καταγραφή θερμοκρασίας ΦΕΚ 1219Β-4/10/2000

29/05/2023
από Ecofrost Team
Η καταγραφή θερμοκρασίας και υγρασίας στους ψυκτικούς θαλάμους αποτελεί πρωταρχική μέριμνα...

Η καταγραφή θερμοκρασίας και υγρασίας στους ψυκτικούς θαλάμους αποτελεί πρωταρχική μέριμνα για όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα των τροφίμων.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 1219Β-4/10/2000) στους χώρους διατήρησης και αποθήκευσης των τροφίμων θα πρέπει να παρακολουθείται η θερμοκρασία να καταγράφεται και να τηρείται κατάλληλο αρχείο. Η σειρά καταγραφικών της ecofrost είναι ο σύμμαχός σας για την επίτευξη του απόλυτου στόχου σας, της διασφάλισης ποιότητας των εμπορευμάτων σας, με ειδικά σχεδιασμένα συστήματα προηγμένης τεχνολογίας αξιόπιστα και εύχρηστα. Καταγραφικά που σας ενημερώνουν τηλεφωνικά με ανθρώπινη φωνή στα Ελληνικά για την κατάσταση των θαλάμων ψύξης καθώς και για κάθε πιθανό πρόβλημα.

 
Για τον έλεγχο της ασφάλειας των εμπορευμάτων σας απαιτείται η ύπαρξη ενός ΑΓΡΥΠΝΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ, ικανό να καταγράφει θερμοκρασία αλλά και άλλα μεγέθη εάν απαιτείται, όπως υγρασία, τάση δικτύου ρεύματος κ.α. , χαρακτηριστικά που υπερκαλύπτουν τις προδιαγραφές που θέτει ο κώδικας τροφίμων καθώς και το νέο Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ12830
Σκεφτείτε ότι στο χώρο των θαλάμων σας έχετε έναν άνθρωπο μέρα νύχτα ο οποίος καταγράφει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τις θερμοκρασίες / υγρασίες και αν αυτές ξεπεράσουν τα όρια ή γίνει διακοπή ρεύματος, θα σας πάρει αμέσως τηλέφωνο να σας ενημερώσει λεπτομερώς για το πρόβλημα. Φυσικά κι εσείς μπορείτε να το καλέσετε στο τηλέφωνο και να ρωτήσετε οποιαδήποτε πληροφορία !
 
 
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ.37/2005
..............................................................................................................
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στο τευχος L 10 (13.1.2005) της Επισημης Εφημεριδας ο κανονισμος 37/2005 για τον ελεγχο της θερμοκρασιας στους χωρους όπου διατηρουνται τροφιμα βαθειας καταψυξεως. Ο κανονισμος που καταργεί την οδηγία 92/1, προβλέπει πλέον οτι τα όργανα αυτόματης καταγραφης της θερμοκρασίας που χρησιμοποιουνται στους χώρους μέσων μεταφορας, απθήκευσης και φύλαξης τροφίμων βαθειας καταψυξης, πρέπει να είναι συμφωνα με τα ευρωπαϊκα προτυπα EN 12830, EN 13485 και EN13486.
Αυτο ισχύει απο πρωτης Ιανουαριου 2006. Οργανα που εχουν ηδη εγκατασταθει πριν απο αυτην την ημερομηνία μπορουν να εξακοληθησουν να χρησιμοποιουνται μεχρι της 31 Δεκεμβρίου 2009 το αργοτερο.
Σημειώνουμε ότι η μετάβαση απο οδηγια την (92/1) σε κανονισμο (37/2005) σημαινει οτι για την εφαρμογη του μετρου δεν απαιτειται εναρμονιση, δηλαδη εκδοση ελληνικης νομοθετικης ρυθμισης, αφου ο καθε κανονισμος εφαρμοζεται ως εχει σε ολα τα κρατη -μελη.
Ακολουθως παραθετονται τα αρθρα του εν λογω κανονισμου:

ΑΡΘΡΟ 1
Αντικειμενο και πεδιο εφαρμογης
Ο παρων κανονισμος αφορα τον ελεγχο της θερμοκρασιας στα μεσα μεταφορας και στους χωρους αποθηκευσης και φυλαξης των τροφιμων βαθειας καταψυξεως.

ΑΡΘΡΟ 2
Ελεγχος και καταγραφη της θερμοκρασιας
1. Στα μέσα μεταφορας και στους χώρους αποθήκευσης και φυλαξης τροφίμων βαθείας καταψύξεως εγκαθίστανται καταλληλα οργανα καταγραφης ωστε να ελεγχεται, σε συχνα και τακτα χρονικα διαστηματα, η θερμοκρασια υου αερα στην οποια εκτιθενται τα τροφιμα βαθειας καταψυξεως.
2. Απο την 1η Ιανουαριου 2006 ολα τα οργανα καταμετρησης που χρησιμοποιουνται για τον ελεγχο της θερμοκρασιας, οπως προβλεπεται στην παραγραφο 1, συμμορφωνται με τα προτυπα EN 12830, EN13485 και EN 13486. Οι επιχειρησεις τροφιμων διατηρουν ολα τα σχετικα εγγραφα που επιτρεπουν να εξακριβωνεται εαν τα προαναφερομενα οργανα συμορφωνονται με το σχετικο προτυπο EN. Ωστοσο, τα οργανα καταμετρησης που εγκαθιστανται εως τις 31 Δεκεμβρίου 2005 βασει της νομοθεσιας που ισχυε πριν απο την εγκριση του παροντος κανονισμου, μπορουν να χρησιμοποιουνται εως τις 31 Δεκαμβριου2009 το αργοτερο.
3. Οι καταγραφόμενες θερμοκρασιες χρονολογουνται και φυλασσονται απο την επιχείρηση τροφιμων για ενα τουλαχιστον ετος ή για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα, αναλογα με τη φυση και τη διαρκεια ζωης των τροφιμων βαθειας καταψυξεως.

ΑΡΘΡΟ 3
Παρεκκλισεις απο το αρθρο 2
1. Κατα παρεκκλιση απο το αρθρο2,η η θερμοκρασια του αερα κατα τη φυλαξη σε προθηκες λιανικης πωλησης και κατα την τοπικη διανομη μετραται μονον απο τουλαχιστον ένα ευδιακριτο θερμομετρο. Στην περιπτωση ανοιχτων προθηκων λιανικης πωλησης:
α) σημειωνεται ευκρινως η γραμμη μεγιστης πληρωσης της προθηκης
β)το θερμομετρο τοποθετείται στο επιπεδο της σημειωμένης γραμμης.
2. Η αρμοδια αρχη μπορεί να προβλέπει παρεκλισεις απο τις απαιτησεις του αρθρου 2 στην περιπτωση ψυκτικων εγκαταστασεων αποθηκευσης χωρητικοτητας κατω των δεκα κυβικων μετρων για τη διατηρηση εφεδρικων αποθεματων σε πρατηρια λιανικης πωλησεως, επιτρεποντας τη μετρηση της θερμοκρασιας αερος με ενα ευδιακριτο θερμομετρο.

ΑΡΘΡΟ 4
Καταργηση
Η οδηγία 92/1/ΕΟΚ καταργειται.

ΑΡΘΡΟ 5
Εναρξη ισχυος και εφαρμογη
Ο παρων κανονισμος αρχιζει να ισχυει την εικοστη ημερα απο τη δημοσιευση του στην Επισημη Εφημεριδα της Ευρωπαϊκης Ενωσης. Ωστοσο, για τις σιδηροδρομικες μεταφορες εφαρμοζεται απο την 1η Ιανουαριου 2006.
Ο παρων κανονισμος ειναι δεσμευτικος ως προς όλα τα μερη του και ισχυει αμεσα σε καθε κρατος μελος.
 
                                                                                    Βρυξελλες, 12 Ιανουαρίου 2005